Friday, August 28, 2009

Shopping!!!

Mlm td gi Nagoya kat carrefour wangsa maju. Sj tgk2 kain langsir. Ade satu kain tue abg berkenan sangat tp malangnya tak cukup la plak. Kain tue just 5m je. Kitorg nk 8m.. Cari punye cr dpt yg lbh kurang sama.. Alhamdulillah!! (pic xbley post skrg kene tggu siap dulu..hehe) On d way nk turun ternmpk la plak booth yg jual perhiasan dinding.. Aku berkenan kat cermin. Lawa.. B4 this mak aku selalu bising bila dtg rumah.. Ktnye "bila nk beli cermin ni. susah la cermin ade satu je kt bilik. letak la kt ruang tamu!". Abg plak belek punye belek ternmpk la jam dinding. Utk pengetahuan semua rumah aku mmg xde jam dr start kitaorg kawin. Maknanye dah 1 thn lbey. Huhu.. So, me just buy the jam & cermin..
p/s : terlupa plak nk tgkp pic jam & cermin..

Wednesday, August 26, 2009

aPE nK jD..

Lama xupdate bloggg..
2 things happen :- 1. error on internet connection 2. too busy

Friday, August 21, 2009

Al-Kisahhhh

MLm td after dinner, me & hubby dok melayan tv tgk Tower 13.. Tgh syok2 tgk tv tetiba rasa cam gatal2 plak.. Rupenye dh berdas kene gigit nyamuk! Hubby nie pantang skit dgn nyamuk, laju je tgn dia ambik ridsect.. After 10 minute tetiba dia mcm mencari sesuatu kt ats tikar sampai bwh sofa. Beria-ria dia mencari. Aku pun pelik la amende yg dicari? Rupa-rupanya bende yg di cari adlh bangkai nyamuk! Hahahaha.. Kelakar sungguh.. Aku tanya la wt pe? Just nk tgk nyamuk tu ade belang2 tak...

Tuesday, August 18, 2009

kAnDas

Ptg smlm after balik keje, xsempat nk sampai rumah terkandas plak di tgh2 highway duke tue. Tetiba hujan yg sgt lebat melanda! Klau takat hujan tue bley redah lg la.. Tp angin pun terlalu kuat. begoyang motor beb. So, my husband decide to stop kt bwh jejembat. Lama gak la nk tggu rede about 20-30minutes. Abis semua basah! Cam baru kuar dr kolam. From top to toe! Handbag pun lenjun terpaksa la hang & psg kipas kuat2 utk keringkan! Skrg ni bile ptg jer hujan. Aku xkisah sbnrnya, hujan tue bagus gak coz skrg jerebu. Tp mslhnye mesti hujan tue turun time kitorg ats motor! Anyway, kdg2 best gak bile berbasahan berduaan dlm hujan! Romantik Seyy....

::Sharan Wedz::

Just to remind me! Sharan's wedz : 06 MAc 2010[not sure but bln 3 la]. About 6-7months. Wedz diorg buat kt Dewan Sri Siantan, Putrajaya. InsyaAllah i will come w/pun xdpt kad. Huhu aku mmg muka xmalu skit.. Yeye, bestnyer everyone getting married! Welcome to the club! Tetiba teringat kat ecah. Pe citer dier skrg. Dlu dgr kecoh2 nk btunang..
P/S: To Sharan, sorry coz grab this pic w/o permission.. Aku tau ko xkisah punyer!

Monday, August 17, 2009

::My Beloved Acu::

Alhamdulillah on 15 August, Acu telah di pinang.. InsyaAllah the engagement will be held on 4 syawal [23sept]. Agak terkilan coz xdpt balik ari tue. But happy with the news.. Last nite acu call tanya ttg hantaran. Haha, i will try to do it as beautiful i can. That's my promise.. She confuse for the theme color & worried if cannot make it coz the time running out! About 1 month to settle. I think its enough! Dont worried Acu, just be happy!

::Ida Wedz::

One of my UM member just call td[ida]. Dia dh confirm tarikh utk wedz dia. 21 Nov 2009. Best giler wedz dia wat kt 4 tmpt! Kedah (rumah dia),Semenyih(rumah lelaki),Kelantan(rumah nenek lelaki) and Sabah (rumah lelaki). This year ramai member yg akn mengakhiri zmn bujang! InsyaAllah including my aunt. Hope semuanya kekal hingga hujung nyawa. Cewahhh.

Keseorangan

Sepanjang 2 minggu nie [17-27] i will be alone at office! My officemate go to Mekkah Al-Mukarramah to menunaikan umrah. Hope she dpt menunaikan ibadah umrah dgn sempurna. Semoga dia sihat sentuasa di sana. Risau jugak aku dgn keaddan kesihatan skrg yg xmenentu. Virus H1N1 semakin menular.. Samsuryani Abu Bakar seorang yg amat disenangi ramai. Sesiapa saja yg mengenalinya pasti mengetahui. Seorang guru yg amat berdedikasi, berusaha sekuat mungkin bagi memastikan anak-anak didiknya mencapai kejayaan yg cemerlang. Bertungkus lumus menguruskan pentadbiran. Satu tanggungjawab yg sgt berat! Aku dgr2 dia akn berkahwin (not sure) n mungkin akn mengikut suaminya! Hope its true she will married but not living the school! Arrggghhh i dnt no wht hppn if she not around.. But ia sesuatu yg baik utk dia. I just pray and hoping she will bahgia. Amin...

Thursday, August 13, 2009

Mari Belajar Bhs Banjar

video

Ni lagu antara lagu banjar yg aku & my family especially adik suka! Adik aku Harris hafal lagu nie mengalahkan aku & adik2 yg lain. Hr tue aku introduce lagu nie kt husband. Dia pun suke! Tiap2 hari dia dok dgr lagu nie. Aku rasa dia dh hafal liriknyer.. Hanya org banjar jer yg faham maksud lagu nie! Aku pun yg simple2 tau la.

Berckp psl org banjar, aku ni mybe banjar celup je kot. Huhu.. Klau org ckp aku fhm la tp nk bls blk gne bhs banjar mmg xboleh la. Tergeliat lidah menyebutnyer.. Lain bunyi yg keluar. Wat malu jer! Huhu..

So, marilah kiter bersama-sama belajar bhs banjar. Kt radio era pun ada segmen niee.

[ampar maknanyer lebih kurang mcm dibentang][sabigi maknenyer sebiji][bari-bari tu adlh binatang kecik2 yg ada pd pisang bile pisang masak cam berange]

[guring maknayer tidor][kulaan maknanye saudara-mara][aroh maknanye kenduri]

Cukup la setakat tue je dulu.. To be continue.....

Satu Kehilangan



13 Ogos 2009, kira-kira jam 11.00pg negara dikejutkan dgn pemergian Ustaz Asri - vokalis kumpulan nasyid terkenal Rabbani. Pemergiannya merupakan satu kehilangan yg amat besar dlm industri nasyid! Seorg demi seorg pergi mengadap Ilahi. Semoga roh beliau dicucuri rahmat & dirahmati Allah.Al-Fatihah.

Teringat akan ku satu kenangan bersama kump Rabbani semasa di sekolah menengah. Aku lupa form berapa. Time tu Rabbani ade show di Plaza Alam Sentral. Aku & kwn2 kebetulan berada di Shah Alam (rumah makcik member). Kitorg g tgk show tue. Bile blk rumah makcik tue tgk2 kump Rabbani semuanya ade kt situ. Rupa-rupanya makcik tue rapat ngan diorg!

Monday, August 10, 2009

::Nur Kasih::

Sblm ni aku xpernah terdetik pun utk tgk drama ni di tv3. Tp hr ni tetiba tergerak utk tgk Nur Kasih di youtube. Mmg satu tindakan yang bermakna! Satu drama yg penuh dgn sinematografi yg cantik dan unik! Satu drama yg berkonsepkan Islam & Kekeluargaan.
"Nur Kasih bukan drama dakwah" - Maizura Mohd Ederis (Pembantu Penulis Skrip Nur Kasih)
Bila berckp ttg dakwah, maknanya kita menyampaikan agama utk tujuan menyedarkan orang. Dlm Islam ada satu prinsip iaitu "MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA". Walaupun niat baik nk berdakwah, tp cr xbtl, xboleh dikira berdakwah. Ini bermakna drama dakwah xboleh ada unsur-unsur melanggar syariat /.............................. / Di Indonesia, filem Sang Murabbi, sy anggap betul-betul filem dakwah keerana adegan emak dengan anak lelaki bersalam lansung tidak ditunjukkan kerana pelakon-pelakon watak itu adalah bukan muhrim.

Friday, August 7, 2009

Wasiat Raja-Raja Melayu

  • Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (skrg dikenali dgn nama Malaysia)
  • Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama kaum lain
  • Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman luar
  • Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan Raja-Raja Melayu memerintah negara ini
  • Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan
  • Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu
  • Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum lain. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak)

Ramadhan Yg di Nanti

Begitu cepat masa berputar. Tanpa ku sedari Ramadhan hampir tiba. InsyaAllah thn ni thn kedua aku berpuasa sbg isteri. Klau sblm ini sahur aku hanya bgn menyua nasi ke mulut. Skrg tidak lg! Berpuasa atau tidak time sahur tetap kene bgn. Masak utk suamiku. Alhmdlah thn lps aku berjaya mengharunginya w/pun adakala terlintas kemalasan untuk bgn sahur. Namun demi suamiku gagahkn jua. Raya thn ini adlh giliran suamiku. Maknanya raya pertamaku adlh di tgh kota Kuala Lumpur. Bagaimana agaknya berhari raya di sini??? Buat kali pertama aku lari dr rutin di pagi raya! Biasanya tgn kedua ibu bapa menjadi tgn pertama yg ku cium memohon keampunan. Diiringi dgn gelak tawa adik2 ku.Thn ini satu pengalmn baru bakal kulalui.Kdg2 sedih juga bile memikirkan thn ini beraya di KL dulu. Namun sbg suami isteri kita seharusnya give & take! Alhamdlah ibuku seorg yg memahami. Sebagai ingatan buat diriku dan teman2 di bwh ini adlh niat berpuasa. Sama-samalah kita renungkan..

Niat Puasa Niat Berbuka Puasa

Namun, ku bersyukur kerana tidak perlu bertegang urat bergaduh dengan suami kerana masalah beraya di mana. Maklumlah kpgku hanya 2 jam dr KL. So, raya kedua sampailah aku di kpg! Hehe

Thursday, August 6, 2009

Switch

When me dh sihat. My husband plak demam. Switch condition! Sian betul aku tgk dia. Xpernah2 dia tutup kipas tidor tp mlm tue siap berselimut lg! Pg tue dia kejut aku n bgtau nk g klinik & minta aku teman dia. Aku pegang dahi dia. Panas giler! Then kitaorg g klinik setapak coz kt situ ade history dia. Doc check suhu dia 39C. On the spot doc sroh check darah. Suspek denggi. B4 this dia dh pernah kene denggi. Tu yg risau tu. Kt klinik xyah ckp la punye ramai patient. Dtg kol 7.30 angka giliran dh yg ke 29. Time 9lbey tue dh smpi 100++. Ktgn klinik siap tambah kerusi plastik kt luar. Majoriti yg dtg demam. Siap satu bas dr high school setapak dtg bwk bdk2 sek. Keadaan persekitaran skrg semkn teruk! Dkt2 kol 11 br settle. Tu pun doc minta dtg semula esk utk check darah lagi.
Gmbr ini adlh keadaan dia mlm td. Baring di sofa smbl tgk tv. Citer tamil versi hindustan! Chandramukhi.. Ikut2 dia xlyn citer2 mcm ni tp aku yg nk tgk. Dia lyn je la.. Gmbr ni aku curi2 tgkp n post kt sini. Habis la aku klau dia tau.. Huhu. Alhmdlah hr ni dia smkn ok. Hopefully not denggi!

Tuesday, August 4, 2009

Family Trip!

Supposely hr ahad 02 ogos all my family & my husband family go berkelah di sg congkak tp terpaksa cancel coz adik iparku ada hal. Mak aku plak takut nk g sg coz H1N1. Diorg just dtg umah aku. Sian la plak kt adik, beria-ria dia dtg dr kpg nk g jln2. Aku plak demam teruk! Fikir punye fikir last2 bw la my family g umah acu kt lanchang n gi visit kuala gandah & deerland. Me & husband just dok dlm kete jer. Aku xlarat!
My Parent & Adik Bongsuku (Kuala Gandah)
Gmbr2 di Deerland




W/pun aku xlarat tetapi demi adik ku turutkn jua. Lgpun my family xselalu dtg KL. Abahku sibuk! ni pun diorg dtg sehari je. Abah xnk bermlm coz nk jual surat khabar! Surat khabar & abah xbley dipisahkn!

p/s : ape la yg aku merepek ni. Kpl aku ni sbnrnye nenong2 lg. Xberapa sihat sgt lg. Layan je la...

Demam Yg Teruk!

Sabtu, 01 ogos 2009 : I hv a bad fever. Allergic too. start demam sabtu pg. Mlm tue g klinik temp pns gak 38.5. Biasanyer klau demam bdn aku mmg akn naik merah2 gatal tp kecik je. Aku ade alahan dgn suhu bdn. Bila suhu xnormal merah2 terus tumbuh. After mkn ubat dr Klinik Kita,merah2 di selurh bdnku semakin membsr & bengkak2. Tekak aku plak sakit sgt. Bengkak until susah nk bernafas. Ahad pg husband bw pergi HKL. Doc HKL kt mybe antibiotik tu xsesuai menyebabkan makin bengkak. If bengkak tu xsurut2 n tekak aku semakin sakit, doc suruh dtg HKL & masuk wad. Aku xnk masuk wad!!! Alhmdlah hr Isnin kesemua merah2 itu semakin hilang.Kt bwh ni adlh gmbr tgnku semasa sakit. Bayangkan seluruh bdnku......